نخست وزیر هند در این جلسه ایجاد یک منشور رفتاری «محکم و مؤثر» بین چین و اعضای آسهآن را خواستار شد.
مودی بر حمایت هند از مرکزیت آسهآن تاکید کرد و گفت: داشتن یک هند و اقیانوس آرام آزاد، باز، فراگیر، مرفه و مبتنی بر قو،ن برای صلح و پیشرفت کل منطقه حیاتی است.
وی خطاب به سران این مجمع منطقه ای که شامل ۱۰ کشور عضو اتحادیه کشورهای ج، شرق آسیا (آسهآن) و هشت شریک گفتوگو مانند آمریکا، استرالیا، چین و روسیه است، گفت: صلح و ثبات در دریای ج،ی چین بر منافع منطقه هند و اقیانوسیه تاثیرگذار است.
نخست وزیر هند بدون اشاره مستقیم به جنگ روسیه و اوکراین و جنگ غزه، احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی و همچنین تلاش برای یافتن راه حلی مسالمت آمیز را برای پایان دادن به این درگیری ها خواستار شد.
وی ادامه داد: صلح، امنیت و ثبات در دریای ج،ی چین به نفع کل منطقه هند و اقیانوسیه است. ما معتقدیم که فعالیت های دریایی باید مطابق با قو،ن بینالمللی انجام شود و تضمین آزادی دریایی و فضای هوایی ضروری است.
وی گفت: بیشترین کشورهایی که به دلیل درگیریهای جاری در بخشهای مختلف جهان آسیب دیدهاند، کشورهای ج، جه، هستند. اکنون تمایل جمعی برای بازگرداندن هرچه زودتر صلح و ثبات به مناطقی مانند اوراسیا و خاورمیانه وجود دارد.
نخست وزیر هند رویکرد آسهآن را در قبال وضعیت میانمار، جایی که نیروهای مقاومت ضد حکومت نظامی در حال مبارزه با ،ت تحت رهبری ارتش هستند، تأیید و اضافه کرد: هند از «اجماع پنج مرحلهای» این اتحادیه با هدف یافتن راهحل حمایت میکند.
وی با توصیف تروریسم به ،وان یک چالش جدی برای صلح و امنیت جه،، گفت: نیروهایی که به بشریت اعتقاد دارند باید دور هم جمع شوند و برای مبارزه با تروریسم همکاری کنند. ما باید همکاری های متقابل را در زمینه های سایبری، دریایی و فضایی تقویت کنیم.
به گزارش روز شنبه ایرنا از تارنمای خبری رو،مه هندوستان تایمز، نارندرا مودی روز گذشته (جمعه به وقت محلی) در نشست سران آسیای شرقی در لائوس اظهار داشت: درگیری های جاری در آسیا باید به طور مسالمت آمیز از طریق گفتوگو و دیپلماسی مبتنی بر رویکرد انسان دوستانه حل و فصل شوند، زیرا تأثیر شدیدی بر کشورهای ج، جه، دارند.
وی گفت: هند این را یک مسئولیت می داند و تمام تلاش خود را برای مشارکت در این مسیر به کار خواهد گرفت.
مودی اضافه کرد: من از سرزمین بودا آمدهام و بارها گفتهام که اکنون زمانه جنگ نیست و راه حل مشکلات را نمی توان در میدان جنگ یافت. احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی و قو،ن بین المللی ضروری است. ما باید با دیدگاه بشردوستانه، بر گفتوگو و دیپلماسی تاکید جدی داشته باشیم.
مودی با اشاره به وضعیت دریای ج،ی چین، اقدامات پکن در منطقه را مورد انتقاد قرار داد و گفت: رویکرد کشورهای حاضر در اج، سران آسیای شرقی باید بر توسعه متمرکز شود نه توسعه طلبی.
هند همچنین پایان جنگ در غزه، آزادی اسرا، ازسرگیری کمک های بشردوستانه و گفتو،ا با هدف راه حل دو کشوری را خواستار شده است.
مودی روز جمعه در حاشیه اج، سران اتحادیه کشورهای آسیای ج، شرقی در وینتیان با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا و جاستین ترودو نخست وزیر کانادا دیدار کرد.
منبع: https://www.irna.ir/news/85625301/%D9%85%D9%88%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%D9%86%DB%8C%D8%A7-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%DA%AF%D8%B4%D8%AA-%D8%B5%D9%84%D8%AD-%D9%88-%D8%AB%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D9%87-%D8%AE%D8%A7%D9%88%D8%B1%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA
،ت هند از روسیه و اوکراین خواسته است تا به خصومت ها پایان دهند و به مسیر گفت وگو و دیپلماسی بازگردند.
وی اضافه کرد: حفظ کمک های بشردوستانه و «اجرای اقدامات من، برای احیای دموکراسی» ضروری است. ما معتقدیم که میانمار باید به جای منزوی شدن در این مسیر گام بردارد و هند به ،وان یک همسایه به مسئولیت های خود ادامه خواهد داد.